top of page
Search

Augusztusi változások a TOP10-ben


Ugyan a legtöbb olvasó által látogatott TOP10-es listát a közéleti és a bulvár hírsite-ok dominálják, de nem csak ezek kerülhetnek be ebbe a körbe. Helyet kaphatnak itt – mások mellett – akár női, illetve életmód oldalak is, ahogy augusztusban is történt. A változások ebben a körben jellemzően szerények, az oldalak ritkán lépnek előre vagy csúsznak hátrébb pár helyezésnél többet. De persze ez is pont elég lehet ahhoz, hogy egy oldal felkerüljön a TOP-be, ahogy ahhoz is, hogy kikerüljön onnan.


Így új belépő került a lista 10. helyére, a life.hu – két helyezést lépve előre, miközben a júliusban a 8. helyet elfoglaló idokep.hu 5 helyezést csúszott vissza, így el is hagyta a TOP10-es listát. De egy-egy ilyen változásból még nem érdemes mélyreható következtetéseket levonni, amelyik oldal most visszaesett, akár már egy hónap múlva is előre törhet, és ugyanez igaz fordítva is.

A DKT elemzése a havi látogatószámot jelző TOTAL RU, azaz real user mérőszám alapján mutatja be a legnépszerűbb híroldalak mozgását az elmúlt 10 hónapban, valamint az utolsó hónap legnagyobb változásait az 50-es toplistán.


Két egymást követő hónap között általában nincsenek jelentős változások a vezető hírsite-ok versenyében, ezért érdemes ennél hosszabb időtávon is áttekinteni a változásokat. Hogy csak a legfontosabb történéseket emeljük ki, tavaly ősz óta az új szerkesztőséggel felálló Index látogatószám alapján - a harmadik helyről felzárkózott a 24.hu mellé, sőt, most augusztusban át is vette a vezetést.


Érdemes egy pillantást vetni a Telex számaira is, amelyek az indulás pillanatában még messze elmaradtak a vezető híroldalakat jellemzőtől, de aztán a volt indexes szerkesztők új híroldala is felzárkózott, egy ideje alulról közelíti a hvg.hu számait.


A tavaly év végén látogatószám alapján még második helyezett Origo év eleje óta a stabil harmadik helyét őrzi, bár most a szokásosnál jobban megközelítette az első helyért vetekedő Index-24.hu párost. A vezető hírsite-ok közül a 444.hu nincs a TOP10-ben, aktuálisan a 16. helyen áll.


A hírsite-ok középtávú elmozdulásai után tekintsünk ki a tágabb online univerzumra, és nézzük, milyen oldalak tudtak az elmúlt hónapban előrébb lépni a ranglétrán. Miközben az első 10 helyezett oldal sorrendjében ritkán van látványos változás, általában csak egy-két helyezésnyi elmozdulások történnek - ha történnek egyáltalán, aközben az ötvenes toplista második felében, harmadik harmadában nem ritkák a szédületes változások. Most a legnagyobbat a programturizmus.hu oldal dobbantotta, amely egy hónap alatt a 61 helyről a 36-ra ugrott előre, 25 helyet javítva helyezésén. Ha nem is ekkorát, de 8-8 helyet javított pozícióján a szeretlekmagyarorszag.hu, amely így a 25. helyre lépett előre, és a hellovidék.hu is, amely most már a 39. helyen áll. A mandiner.hu és a tv2play.hu 7-7 hellyel van feljebb a listán, mint egy hónappal korábban, előbbi most a 37. utóbbi a 46. helyet foglalja el a TOP50-es listán.


Ahogy nagyon lehet lépni előre egyetlen hónap alatt is, ugyanúgy nagyon lehet esni is. A júliusi listán még a 41. helyet birtokló kekvillogo.hu mára lecsúszott az ötvenes listáról 26 helyet rontva helyezésén. De 10 hellyel áll hátrébb a 168ora.hu is – jelenleg a 48. helyet foglalva el. A totalcar.hu autós oldal, talán csak átmenetleg, szintén lecsúszott a listáról: júliusban még a 43. helyen volt, most már csak az 51-en.

Recent Posts

See All

Együttműködés az NMHH és az EDME között

Milyen lehetőségei vannak az online médiafelületek látogatottságára vonatkozó mérési módszerek fejlesztésének? Hogyan népszerűsíthető a mérés a piaci átláthatóság érdekében? Miként lehet az online vil

bottom of page